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Rule 11-2-7 – Penalty Stroke at the End of the Game 
Purpose 
This interpretation provides clarification on the updated procedures for administering a penalty stroke 
when time has expired, aligning the end-of-game penalty stroke rule with existing penalty corner 
procedures. 

 
Rule Change 

• New Requirement (Rule 11-2-7): 
o If a penalty stroke is awarded before time expires, the stroke shall be taken even if time 

runs out before its administration. 
o Exception: If the result of the penalty stroke would not affect the outcome of the game, 

the stroke does not need to be taken. 
o This aligns with penalty corner procedures, where play continues until the penalty 

corner is completed when relevant to the game result. 
 

Clarification (Official Guidance) 
1. When Awarded: 

o A penalty stroke awarded before the game clock expires must still be administered, 
unless the goal would not alter the game’s outcome (e.g., the leading team is ahead by 
more than one goal with no time remaining). 

2. When Completed: 
o A penalty stroke is considered complete once: 

 A goal is scored, or 
 The ball goes out of play, or 
 The goalkeeper makes a save and play is finished. 

3. When Omitted: 
o If the stroke would not affect the game’s result, officials shall declare the game complete 

without administering the penalty stroke. 
 

Officiating Mechanics 
1. End of Game Awareness: 

o Umpires must be alert in the final moments of regulation or overtime. 
o If a foul occurs and a penalty stroke is awarded before the clock hits zero, signal the 

stroke clearly. 
2. Game Outcome Consideration: 

o Before administering the stroke, the umpires must determine whether the goal could 
influence the outcome (win, tie, or progression to overtime). 

o If not, the stroke is omitted and the game ends immediately. 



 
Game Scenarios, Ruling & Explanation 
SCENARIO 1 (STROKE TAKEN): 
With three seconds left in a tie game, the attacking team shoots, and a defender illegally blocks the ball 
on the goal line with their body. Time expires before the penalty stroke is set up. The penalty stroke must 
be taken. RULING: Correct Procedure COMMENT: Since the outcome of the game could be altered, the 
stroke is required under Rule 11-2-7. 

 
Scenario 2 (Stroke Not Taken): 
With no time remaining, Team A leads 3–1. A penalty stroke is awarded to Team B before time expires. 
The penalty stroke is not taken RULING: Correct Procedure COMMENT: Even if Team B were to score, the 
outcome of the game would not change. Therefore, the game ends immediately. 

 
This interpretation reinforces that a penalty stroke awarded before the expiration of time must be taken 
if the outcome of the game could be affected. If the outcome is already determined, the stroke is 
omitted for efficiency and consistency. 

 


